Naslovna

ACTA OPHTALMOLOGICA, 2013, Vol.39(1-2)

ISSN 1452-3868,

UDK 617.7

 

 

Originalan rad

 

UDK: 617.7-001.31:751.98

 

EPIDEMIOLOGIJA MEHANIČKIH POVREDA OKA KOJE SU DOVODILE DO

AMAUROZE U SRBIJI

Miloš Jovanović, Dragan Vuković, Selimir Glišić

 

Medicinski fakultet, Klinika za očne bolesti, Klinički Centar Srbije, Beograd

 

Mehaničke povrede oka praćene amaurozom nisu retkost. Možda ih ima više nego što bi se to moglo zaključiti imajući u vidu savremeni način medikamentnog i hirurškog lečenja.

Cilj rada je da se utvrde predisponirajući faktori u odnosu na mesto i uzrok povređivanja, koji su doveli do nastanka amauroze.

Analizirane su mehaničke povrede oka koje su dovele do amauroze kod 3207 očiju koji su bili lečeni na Klinici za očne bolesti Kliničkog centra Srbije u Beogradu u periodu od 1999-2009.godine.

Bilo je ukupno 15,1% povreda očiju koje su se završile amaurozom. Procenat amauroza je rastao linearnim trendom u odnosu na decenije života, tako da je najmanji bio kod dece u prvoj deceniji i iznosio je 4,3% a najveći u devetoj deceniji u iznosu od 40,0%. Iako su apsolutnom  iznosu povrede kod muškaraca bile 5,3 puta češće, povrede su se češće završavale amaurozom kod žena. Tako, kod muškaraca je na svakih 7 povreda dolazila jedna amauroza a kod osoba ženskog pola na svakih 5 povreda bila je jedna amauroza. Prevedeno u procente 14,0% povreda kod muškaraca se završeno amaurozom a kod žena taj procenat je iznosio 20,9%. Što se tiče mesta povređivanja na prvom mestu su povrede nastale na javnom mestu sa 27,4% amaurozom, onda povrede na ulici i na putu sa 23,9% i začudo povrede u kući sa 15,3%. Što se tiče uzroka najčešće amauroza pratila je povreda nastala pri padu u 40,6%. Nešto češće se javljala amauroza kod kontuzionih povreda očne jabučice i to posebno u slučajevima velikog stradanja zadnjeg segmenta oka.

U ovoj velikoj studiji identifikovani su glavni riziko faktori koji su dovodili do nastajanja amuroze kod mehaničkih povreda oka. To omogućuje da se na njih deluje u smislu prevencije i da se na taj način smanji učestalost tih teških povreda očiju koje su praćene amaurozom. Pri tome ne treba izgubiti iz vida značaj pravovremene dijagnoze i adekvatnog složenog medikamentnog i hirurškog lečenja tih povreda. Acta Ophthalmologica 2013;39(1-2):5-10.

 

Ključne reči: povrede oka, epidemiologija, amauroza

 

 
O nama  
Uputstvo autorima  
UOS  
Izdanja  

 

 

2013, Vol. 39